Štrúdl

Vlastní mix z jiných receptů: Dušan Polanský

Suroviny na těsto

Suroviny na jablečnou náplň

Suroviny na nesladkou náplň ze zelí

Suroviny na sladkou náplň ze zelí s makem

Postup

Těsto připravuji v dostatečně veliké nerez míse. Jednoduše do ní všechno dám, vařeškou lehce obsah promíchám a pak rukou poctivě vypracuji. Občas těstem uhodím o dno mísy. Těsto by mělo být krásně hladké a lesklé. Takto připravené těsto zespodu i zvrchu popráším hladkou moukou, přikryju utěrkou a nechám tři čtvrtě hodiny odpočívat. Doporučuji mísu dát na hrnec s teplou vodou, ale pokud je v místnosti teplo není potřeba.

Čas, kdy čekám na odpočinutí, využiju na přípravu náplně a na pánvy si na másle lehce osmahnu strouhanku.

Těsto rozdělíme na dva díly. Klasický závin se vytahuje na bílém, stejnoměrně hladkou moukou pomoučeném ubruse nebo prostěradle. Lze ho i vyválet na pomoučeném dřevěném či umělohmotném vále, ale nebude tak tenké jako při vytažení rukama. Při vytahování silnější okraje uřežte radílkem. Těsto z těchto zbytků použiju na vyválení malé placky, z které udělám malý štrúdlíček. Pokud těsto nechcete vyhodit, tak si na štrúdlíček nechte trochu náplně. Pokud máte malé deti, zbytek těsta jim dejte, ať si štrúdlíček vyválí samy.

Další postup záleží na tom, pro jakou náplň jsem se rozhodl. Pokud pro jablečnou, placku potřu rozpuštěným máslem nebo sádlem, pak máslo posypu osmaženou strouhankou, postrouhanými (někdo preferuje plátky jablek) jablky, z níž jsem jemně vytlačil trochu šťávy. Dle chuti posypu cukrem a skořicí, případně přidám (ale nepřidám, protože jeden člen naší rodiny je důsledně od malička odmítá) rozinky. A zavinu do štrúdlu tak, že zvednu jeden konec ubrusu a roluji. Trochu vás potrápí přenesení na plech, ale jistě si poradíte. Povrch potřeme buď rozpuštěným máslem nebo žloutkem prošlehaným s trochou vody. A vše ještě jednou pro další díl těsta zopakuji. Peču asi 40 minut při teplotě 180 °C. Dle chuti můžete hned po vytažení z trouby potřít máslem a za chvíli poprášit moučkovým cukrem. Ale poslední dva úkony nedělám, důvodem je boj proti obezitě.

Náplň ze zelí se moc v Česku nenosí, v Maďarsku a na Slovensku je běžná. Zelí najemno nastrouháme nebo nakrájíme. Posolíme a necháme 30 minut stát. Je to finta, jak zelí donutit pustit šťávu. Cukr rozpustíme v horkém tuku, přidáme vymačkané zelí a bez pokličky za občasného zamíchání ho opékáme do zlatova. Při neslané náplni jemně okořeníme mletým pepřem. Jinak postup je pak stejný: vytažený závin potřít máslem, osmažená strouhanka, zelí.

Pokud chcete sladké zelí, dětem bude obzvlášť chutnat, postup je opět obdobný: vytažené těsto potřít máslem, osmažená strouhanka, zelí, posypeme makem a nakonec cukrem.

Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články