Sypaný koláč s ovocem a tvarohem na veliký plech

Autor receptu: dáma jménem Diana, já jej ale trochu pozměnil

Suroviny

Postup

Nejdřív si oloupeme jablíčka nebo hrušky a nastrouháme je nahrubo, lze je i nakrájet na tenké plátky. Musí být toho tolik, abyste pokryli celé dno plechu do výšky slabého 1 cm. Pokud jsou moc šťavnaté, trochu šťávy z nich vytlačíme a vylejeme.

V druhém kroku smícháme tvaroh, tři vajíčka a vanilkový cukr.

V třetím kroku smícháme mouku, cukr, špetku soli a prášek do pečiva.

Ve čtvrtém kroku položíme na celé dno plechu pečící papír a troubu zapneme na 180 °C.

V pátem kroku polovinu moučné směsi rovnoměrně rozprostřeme, nejlépe pomocí lžíce, na dno plechu vyložené pečícím papírem. Pak rozprostřeme ovoce, vrstvu ovoce posypeme brusinkami nebo rozinkami, na to vše přijde vrstva tvarohu a nakonec druhá polovina moučné směsi, vždy vše rovnoměrně na celou plochu.

Předposledním krokem je pokrytí celé plochy plátky másla tak, že si postavíme vedle sebe nádobu s horkou vodou, občas do ní čepel nože namočíme a krájíme tenounké plátky.

V posledním kroku dáme koláč péct, pečeme jej asi 45 minut při teplotě 175 °C do zlatova.

Koláč je nejlepší zcela vychlazený, to trvá tak 3 hodiny.

Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články