Francouzský recept lehce upravil: Dušan Polanský
Důležité je mít kulatou pánev, kterou můžeme dát pak s těstem a náplní do trouby.
Jako první si připravíme hladké těsto, které necháme cca 30 minut odpočinout v lednici.
Jablíčka nakrájíme na měsíčky s tloušťkou na vnějším okraji cca 1 cm. Lehce je podusíme na troše másla, trvá to cca 4 až 5 minut. Pak je necháme v sítku okapat.
V kulaté pánvy si připravíme karamel a to tak, že nejprv přidáme půlku cukru na rozpálenou pánev, po chvilce druhou půlku. Do hnědého karamelu pak přidáme máslo a po chvilce trochu vody. Chvíli vše povaříme.
Na horký karamel pokládáme natěsno plátky jablíček.
Těsto, které předem rozválíme do kruhu na průměr pánve, položíme na jablíčka. Opatrně je přitlačíme na jablíčka. Okraje těsta přitlačíme polévkou lžíci. Těsto propícháme vidličkou.
Pečeme v troubě při teplotě 180 °C cca 40 až 45 minut. Po vytažení z trouby necháme koláč 15 až 20 minut odležet.
A pak přijde na řadu to nejtěžší. Pánev přiklopíme talířem, vše otočíme o 180 ° ... těsto by se nám mělo vyklopit na talíř. A hotovo.
Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články