Tvarohová dorta

Autor receptu: Dušan Polanský

Suroviny

Postup

Vyzkoušel jsem několik receptů, ale žádný se mi nelíbil, tak jsem si vymyslel svůj.

Máslo dáme 30 minut před přípravou do mísy, v níž budeme dělat dortovou hmotu, aby nám změklo. Vytáhneme z lednice tvaroh a jogurt (zakysanou smetanu) kvůli vyrovnání teploty.

Opět asi 30 minut před vlastní přípravou nalejeme do malého hrnku 2 dcl šťávy z kompotu a do nírozmícháme želatinu, aby hezky nabobtnala.

Dno a boky dortové kulaté formy vyložíme staniolem a položíme na dno první vrstvu piškotů.

K máslu přidáme cukr a spolu vymícháme do pěny. K pěně přidáme tvaroh a jogurt (zakysanou smetanu) a dobře vše zamícháme.

Šťávu s želatinou v hrnku pomaly za nepřetržitého míchání ohříváme, směs nesmí překročit teplotu 60 až 70 C. Při použití jiného druhu želatiny dodržte návod!!! Směs se želatinou vylejeme do mísy s tvarohem, vše pořádně promícháme.

A konečně se pustíme do budování dorty. Na již připravenou vrstvu piškotů rozetřeme 1/3 tvarohové hmoty. Na rozetřenou hmotu opět dáme piškoty, pěkně nimi pokryjeme celou plochu. Na piškoty položíme rovnoměrně první vrstvu ovoce, štávy musí být minimálně, jinak budete mít z piškotů bláto. Další postup je nabíledni. Rozetřeme rovnoměrně další třetinu tvarohové hmoty, nesmí být vidět žádné ovoce. Opět vrstva piškotů. Druhá vrstva ovoce. Před rozetřením poslední třetiny tvarové hmoty, přidáme do ní 1 až 2 lžíce (dle chuti) Colacaa a promícháme. Chvíli počkáme, aby se Colacao rozpustilo, a opět promícháme. Vrch můžeme posypat ořechy.

Necháme ztuhnout v lednici. V zimě to trvá asi 4 hodiny, v létě cca 6 hodin. Toť vše. Podáváme např. se šlehačkou, kterou vůbec nemusím.

Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články