Tvarohový dort

Autor receptu: Dušan Polanský

Suroviny

Postup

Vyzkoušel jsem několik receptů, ale žádný se mi nelíbil, tak jsem si vymyslel svůj. A funguje excelentně.

Máslo dáme 30 minut před přípravou do mísy, v níž budeme dělat dortovou hmotu, aby nám změklo. Ještě alespoň deset minut předtím, vytáhneme z lednice tvaroh a zakysanou smetanu, kvůli tomu, aby se ohřály na pokojovou teplotu. Jinak nám hrozí, že se želatina hned po nalití do základní hmoty srazí.

Opět asi 30 minut před vlastní přípravou nalejeme do malého hrnku 2,7 dcl šťávy z kompotu a do ní rozmícháme želatinu, aby hezky nabobtnala. Pokud používáte jiný typ želatiny, postupujte dle návodu, ale viz upozornění výše i níže.

Dno a boky dortové kulaté formy vyložíme staniolem a položíme na dno první vrstvu piškotů.

K máslu přidáme cukr a řádně vymícháme, téměř do pěny. K tomu přidáme tvaroh a zakysanou smetanu (tu lze nahradit i jogurtem) a dobře vše zamícháme.

Šťávu s želatinou v hrnku pomaly za nepřetržitého míchání ohříváme, směs nesmí překročit teplotu 60 až 70 °C. Při použití jiného druhu želatiny dodržte návod. Šťávu se želatinou vylejeme do mísy s tvarohem, vše pořádně promícháme. Hmota musí být středně tekutá.

A konečně se pustíme do budování dortu. Na již připravenou vrstvu piškotů rozetřeme 1/3 tvarohové hmoty. Na rozetřenou hmotu opět dáme piškoty, pěkně nimi pokryjeme celou plochu. Na piškoty položíme rovnoměrně první vrstvu ovoce, štávy musí být minimálně, jinak budete mít z piškotů bláto. Další postup je nabíledni. Rozetřeme rovnoměrně další třetinu tvarohové hmoty, nesmí být vidět žádné ovoce. Opět vrstva piškotů. Druhá vrstva ovoce. Před rozetřením poslední třetiny tvarové hmoty, přidáme do ní 2 lžíce (i více, dle chuti) colacaa a promícháme. Chvíli počkáme, aby se Colacao rozpustilo, a opět promícháme. Povrch dortu můžeme posypat ořechy.

Necháme ztuhnout v lednici. V zimě to trvá minimálně 4 hodiny, v létě cca 7 hodin. Podáváme např. se šlehačkou, kterou osobně vůbec nemusím.

Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články