Jedná se o běžné recepty, jen kde tu jsem si pohrál s množstvím
Změklé máslo a cukr spolu dobře utřeme. Pak přidáme vajíčka, opět mícháme a nakonec přidáme ostatní suroviny. Vše řádně vymícháme. Těsto je vhodné udělat předem a nechat v ledničce nebo chladu odpočinout 1 až 3 hodiny.
Z lineckého těsta se obvykle vykrajují kolečka průměru 3,5 až 4,5 cm, tloušťka 3 mm. V horním kolečku vykrojíme ještě střed formičkou malého průměru, aby po spojení koleček bylo vidět lineckou marmeládu.
Kokosové kolečka vykrajujeme formičkou s menším průměrem, obvykle 2,5 až 3 cm, tloušťka 3 mm. V horním kolečku střed nevykrajujeme.
U medvědích labek formičky zvířátek apod. vymažeme olejem, pak se po upečení těsto lehce vyklopí. Stačí formičkou lehce ťuknout o desku.
U vanilkových rohlíčků je nejtěžší vytvarovat hezké rohlíčky. Tak to se mi moc nedaří.
Pokud obalujeme práškovým cukrem, tak hned po upečení, cukr se k cukroví lépe přichytne.
U sádlovek těsto rozdělíme na 4 díly. Z každého vyválíme pramen, z něhož nožem uřezáváme malé kousky, cca 10 kousků, které vytvarujeme do kuličky. Do kuličky uděláme opačnou stranou vařečky hlubší důlek. Po upečení a odležení (stačí 1 den) do důlku vkládáme marmeládu, nejlépe to jde zdobícím sáčkem. Nakonec ozdobíme kouskem mandle nebo ořechu.
Vše pečeme při teplotě 170 °C, teplota je uvedena bez horkovzduchu. Linecká kolečka 8' + 8' (druhý údaj je po otočení, tedy pokud vám trouba peče nerovnoměrně jako ta naše); kokosová kolečka 6,5' + 6,5'; vanilkové rohlíčky 9' + 9', medvědí tlapy 9' + 9' a sádlovky 9' + 9'. Ovšem chce si to otestovat na vaši troubu.
Ve vodní teplé lázni uděláme čokoládovou polevu z čokolády a másla. Lžičkou nalijeme na dno papírových košíčků trochu polevy a necháme ztuhnout.
Na náplň dáme do rendlíku mléko, cukr, ořechy a kávu. Povaříme, dokud se hmota nespojí. Nakonec přidáme rum podle chuti, promícháme a necháme vychladnout.
Do každého košíčku s polevou na ztuhnutou čokoládu dáme náplň a zalijeme čokoládou. Ozdobíme ořechy.
Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články