Vánoční cukroví

Jedná se o klasické recepty, jen kde tu jsem si pohrál s množstvím

Suroviny na linecké těsto

Suroviny na kokosová kolečka

Suroviny na vanilkové rohlíčky

Suroviny na medvedie labky (slovenský název)

Suroviny na sádlovky

Postup

Změklé máslo a cukr spolu dobře utřeme. Pak přidáme vajíčka, opět mícháme a nakonec přidáme ostatní suroviny. Vše řádně vymícháme. Těsto je vhodné udělat předem a nechat v ledničce nebo chladu odpočinout minimálně 3 až 4 hodiny.

Z lineckého těsta se obvykle vykrajují kolečka. V horním kolečku vykrojíme ještě střed formičkou malého průměru, aby po spojení koleček bylo vidět lineckou marmeládu.

Kokosové kolečka vykrajujeme formičkou s menším průměrem. V horním kolečku již střed nevykrajujeme.

U medvědích labek formičky zvířátek apod. vymažeme olejem, pak se po upečení těsto lehce vyklopí. Stačí formičkou lehce ťuknout o desku.

U vanilkových rohlíčků je nejtěžší vytvarovat hezké rohlíčky. Tak to se mi moc nedaří.

Pokud obalujeme práškovým cukrem, tak hned po upečení, cukr se k cukroví lépe přichytne.

U sádlovek těsto rozdělíme na 4 díly. Z každého vyválíme pramen, z něhož nožem uřezáváme malé kousky, které vytvarujeme do kuličky. Do kuličky uděláme opačnou stranou vařečky hlubší důlek. Po upečení a odležení (stačí 1 den) do důlku vkládáme marmeládu, nejlépe to jde zdobícím sáčkem.

Vše pečeme při teplotě 160 °C.

Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články