Jindřina vánočka

Autoři receptu: Dušan Polanský a vnučka Jindra

Suroviny

Postup

Z prvních 11 ingrediencí, ne rozinky, si připravíme klasické dobře vypracované kynuté těsto. Těsto necháme alespoň 1 hodinu kynout v teple. Poté zapracujeme do těsta rozinky. Necháme opět asi 10 minut kynout.

Po vykynutí těsto rozdělíme na 9 částí metodou 3 x 3. Z každého kousku těsta vyválíme na desce lehce posypané polohrubou moukou pramen dlouhý jako plech.

Plech vyložíme pečícím papírem. Ze čtyř pramenů upleteme cop. Pokud nevíte jak, tak si to vyzkoušejte na provázcích. Rozdělte si je na na dva a dva. Prostřední dva navzájem prohodíte. Vzniklé levé a pravé dva copy prohodíte tak, že ten co je pod pramenem se dostane nad pramen. Opět dva prostřední prohodíte atd. Cop přeneste na plech. Pak vyválejte cop ze třech pramenů, položte jej na cop ze čtyř pramenů, a nakonec upleťte cop ze dvou pramenů a položte je na cop ze tří pramenů.

Vemem špejli a rozlomíme ji na tři stejné části. Na třech místech vánočku durch propíchneme od shora až po plech. Uprostřed kolmo, na krajích trochu došikma. Kousky špejlí by měly zabránit rozjetí se těsta při pečení. Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem a necháme ji ještě 15 minut kynout. Před vložením do trouby ji ještě jednou potřeme a posypeme plátky mandlí. Troubu si předehřejeme na 170 °C.

Vánočku prvních 20 minut pečeme ve spodní výšce umístění plechu. Poté vánočku přendáme do střední výšky umístění plechu a pokračujeme v pečení dalších 10 minut. Poté vánočku přikryjeme alobalem, aby se nám povrch příliš nepřipekl, a pokračujeme v pečení. Vánočku pečeme celkem 55 minut.

Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články