Jindřina vánočka

Autoři receptu: Dušan Polanský a vnučka Jindra

Suroviny

Postup

Z prvních 12 ingrediencí si připravíme klasické dobře vypracované kynuté těsto. Máslo a sádlo přidáváme rozpuštěné v mléce. Těsto necháme alespoň 1 hodinu kynout v teple.

Po vykynutí těsto rozdělíme na 9 částí metodou 3 x 3. Z každého kousku těsta vyválíme na desce lehce posypané polohrubou moukou pramen dlouhý jako plech.

Plech vyložíme pečícím papírem. Ze čtyř pramenů upleteme cop. Pokud nevíte jak, tak si to vyzkoušejte na provázcích. Rozdělte si je na na dva a dva. Prostřední dva navzájem prohodíte. Vzniklé levé a pravé dva copy prohodíte tak, že ten co je pod pramenem se dostane nad pramen. Opět dva prostřední prohodíte atd. Cop přeneste na plech. Pak vyválejte cop ze třech pramenů, položte jej na cop ze čtyř pramenů, a nakonec upleťte cop ze dvou pramenů a položte je na cop ze tří pramenů.

Vemem špejli a rozlomíme ji na tři stejné části. Na třech místech vánočku durch propíchneme od shora až po plech. Kousky špejlí by měly zabránit rozjetí se těsta při pečení. Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem a necháme ji ještě 15 minut kynout. Pak ji ještě jednou potřeme a posypeme plátky mandlí. Troubu si předehřejeme na 200 °C.

Vánočku prvních 15 minut pečeme při teplotě 200 °C, poté teplotu snížíme na 170 °C. Po 25 minutách od začátku pečení vánočku vytáhneme a přikryjeme ji alobalem, aby se povrch nepřipekl. Pokračujeme v pečení při teplotě 170 °C. Vánočku pečeme celkem 50 minut.

Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články