Vareníky s višněmi

Kdysi známý recept testováním znovuobjevil: Dušan Polanský

Suroviny

Postup

Nasypeme do mísy cca 35 dkg hladké mouky a přidáme větší špetku soli. Vajíčka rozmícháme se studenou vodou a přilejeme je k mouce. Vše promícháme. Postupně pak přidáváme mouku. Výsledné těsto musí být vláčné, ani ne moc tuhé, ani ne moc řídké, ale počítejte s tím, že bude trochu lepivé. Mísu lehce vytřeme olejem a těsto necháme asi 15 minut přikryté utěrkou odležet.

Těsto si rozdělíme na tři části. Pokud jsou višně větší z každé části nakrájíme metodou půlení intervalu 16 kousků, tedy celkem 48 kousků. Pokud jsou višně menší z každé části 20 kousků, celkem tedy 60; každou třetinu rozkrojíme na 4 části, každou část na 5 kousků.

Každý kousek vyválíme malým válečkem na pomoučeném vále na tenkou placičku. Těsto se lepí, takže na podsyp nešetřit hladkou moukou. Osobně používám malý silikonový váleček od firmy Tescoma, který se drží v jedné ruce. Do každé placičky zabalíme dvě nevypeckované višně. Pokud jsou děti malé zabalíme raději vypeckované višně, ovšem je potřeba počítat s tím, že šťáva vás trochu při zabalování potrápí.

Lze použít i zmrazené višně s peckami. V tomto případě do každého vareníka dáme opět dvě nevypeckované višně.

Ovšem opatrně při konzumaci, pecky je potřeba vyflusávat! Proto je dobré dávat nevypeckované višně vždy dvě, abychom poznali, zda děti pecky nepolikají.

Do vody přidáme trochu oleje, aby se nám po vytažení vareníky nezlepily. Vaříme v lehce osolené vodě 2 minuty.

Podáváme obvykle jenom lehce posypané práškovým cukrem, případně polité malým množstvím rozpuštěného másla. Tohle jídlo milují hlavně děti.

Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články