Vareníky s višněmi

Dost známý recept jenom sepsal: Dušan Polanský

Suroviny

Postup

Nasypeme do mísy cca 35 dkg hladké mouky a přidáme větší špetku soli. Vajíčka rozmícháme s trochou studené vody a přilejeme je k mouce. Vše promícháme. Postupně pak přidáváme mouku a zbytek vody. Výsledné těsto musí být vláčné, ani ne moc tuhé, ani ne moc řídké, ale počítejte s tím, že bude trochu lepivé. Mísu lehce vytřeme olejem a těsto necháme asi 15 minut přikryté utěrkou odležet.

Těsto si rozdělíme na tři části. Z každé části odkrojíme metodou půlení intervalu 16 kousků, tedy celkem 48 kousků.

Každý kousek vyválíme malým válečkem na pomoučeném vále na tenkou placičku. Těsto se lepí, takže na podsyp nešetřit hladkou moukou. Osobně používám malý silikonový vál od firmy Tescoma, který se drží v jedné ruce. Do každé placičky zabalíme dvě až tři vypeckované višně. Pevně uzavřeme.

Lze použít i zmrazené višně s peckami. V tomto případě do každého vareníka dáme dvě višně. Ovšem opatrně při konzumaci, pecky je potřeba vyflusávat!

Do vody přidáme trochu oleje, aby se nám po vytažení vareníky nezlepily. Vaříme v lehce osolené vodě 2 minuty.

Podáváme obvykle jenom lehce posypané práškovým cukrem, případně polité malým množstvím rozpuštěného másla. Tohle jídlo milují hlavně děti.

Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články