Vareníky s višněmi

Dost známý recept jenom sepsal: Dušan Polanský

Suroviny

Postup

Nasypeme do mísy cca 20 dkg hladké mouky a přidáme větší špetku soli. Vajíčka rozmícháme s trochou studené vody a přilejeme je k mouce. Vše promícháme. Postupně pak přidáváme mouku a zbytek vody. Výsledné těsto musí být vláčné, ani ne moc tuhé, ani ne moc řídké. Asi 5 minut necháme odležet.

Těsto si rozdělíme na tři části. Z každé části odkrajujeme tupým nožem malé kousky těsta. Z každé části přibližně 15 kousků.

Každý kousek vyválíme malým válečkem na pomoučeném vále na tenkou placičku. Osobně používám silikonový vál od firmy Tescoma. Do každé placičky zabalíme dvě až tři vypeckované višně. Pevně uzavřeme.

Vaříme v lehce osolené vodě 2 minuty. Do vody přidáme trochu oleje, aby se nám po vytažení vareníky nezlepily.

Podáváme obvykle jenom lehce posypané práškovým cukrem, případně polité malým množstvím rozpuštěného másla. Tohle jídlo milují hlavně děti.

Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články