Žarkoje

Původ receptu neznámý, takže rodinný recept

Suroviny na 6 velikých porcí do velkého pekáče

Postup

Původně se jedná snad o polský nebo ukrajinský recept. Recept sice není složitý, ale vše se musí nakrájet na malé kousky, takže příprava nějaký čas zabere.

Výše uvedené množství surovin berte orientačně. Vepřové maso může být kýta, plecko nebo krkovice.

Maso, brambory a žampiony nakrájíme na kousky. Maso lehce osmahneme na pánvy. Poté vše vložíme do velikého pekáče. Posolíme, přidáme vegetu a majoránku a vše promícháme. Podlijeme vodou a dáme přikryté péct při teplotě asi 210 °C.

Pečeme necelé dvě hodiny. Zda je jídlo hotové, zjistíme podle masa; musí být měkké. Počas pečení se na jídlo dvakrát podíváme, podlijeme je lehce horkou vodou, ne studenou, jelikož by se pečení přerušilo.

Asi jak by jídlo mělo na talíři vypadat, je vidět z obrázku. Nesmí to být omáčka, ani příliš suché. Můžeme podávat jen tak, jak je uvedeno na obrázku, ale určitě nic nepokazíme, když k jídlu budeme podávat meruňkový nebo broskvový kompot. Dokonce ani kombinace se sterilovanými okurkami nemusí být zlý nápad.

Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články