Postup
Náplň si vyrobíme v době, kdy těsto kyne. V mléce rozpustíme cukr krupici, kousek sádla, přivedeme směs
lehce k varu, nasypeme tam zbytek přísad a lehce chvilku povaříme. Náplň musí
být roztíratelná, ale zase ne řídká. Je-li hustá, přidáme trochu mléka.
Postup přípravy závinů:
- trpělivě vypracujeme klasické kynuté těsto, necháme jej 40 minut kynout,
- těsto rozdělíme na 2 díly,
- postupně každý díl rozválíme na desce,
- každý závin téměř na celé ploše potřeme 1/2náplně a srolujeme, závin
vytvarujem do tvaru rohlíku a přeložíme jej
na plech s pečícím papírem; plech používám 30 x 40 cm,
- záviny potřeme bílkem rozšlehaným s 1
ČJ vody,
- dáme na 20 minut schladit do lednice nebo v zimě ven na
vzduch, ale ne na mráz; pokud tu možnost nemáte, svět nepadne,
- před pečením záviny propícháme špejlí a pečeme v předem vyhřáté troubě prvních 20 minut při teplotě 180 °C, poté teplotu snížímě na 170 °C. Do
zlatorůžova pečeme celkem 35 až 40 minut. Pokud se moc připékají, záviny na cca 10 minut před koncem pečení přikryjeme alobalem.