Makový nebo ořechový závin

Starý rodinný recept sepsal a kapánek upravil: Dušan Polanský

Suroviny

Na náplň budeme potřebovat (uvedené množství je vždy na 3 záviny po délce plechu):

Postup

Náplň si vyrobíme v době, kdy těsto kyne. V tekutině rozpustíme cukr krupici, přivedeme směs lehce k varu, nasypeme tam zbytek přísad a lehce chvilku povaříme. Náplň musí být roztíratelná, ale zase ne řídká. Je-li hustá, přidáme trochu vody nebo mléka.
Celý postup přípravy závinů:

Poznámka:  U náplně lze vypustit med, pak přidáme 2 PL cukru. Maminka do těsta žloutek nedávala. Závin potřela žloutkem rozmíchaným s nepatrným množstvím vody. Na obrázku vidíte asi jak by záviny měly vypadat po upečení. Bohužel jsem je zapomněl před pečením propíchat, takže jsou kapánek nadýchané, ale to bych již nebyl já. Záviny jsem tentokráte potřel žloutkem, ale správně se mají potřít rozšlehaným bílkem s trochou vody podobně jako se kdysi potíraly známé Wendlerovy bratislavské rožky.

 

Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články