Makový nebo ořechový závin

Starý rodinný recept sepsal a kapánek upravil: Dušan Polanský

Suroviny

Na náplň budeme potřebovat (uvedené množství je vždy na 3 záviny po délce plechu):

Postup

Náplň si vyrobíme v době, kdy těsto kyne. V tekutině rozpustíme cukr (mléko), přivedeme směs lehce k varu, nasypeme tam zbytek přísad a lehce chvilku povaříme. Náplň musí být roztíratelná, ale zase ne řídká. Je-li náplň hustá, přidáme trochu vody nebo mléka.
Celý postup přípravy závinů:

Poznámka:  U náplně lze vypustit med, pak přidáme 2 PL cukru. Maminka do těsta žloutek nedávala. Závin potřela žloutkem rozmíchaným s nepatrným množstvím vody. Občas tak činím i já. Na obrázku vidíte asi jak by záviny měly vypadat po upečení. Bohužel jsem je zapomněl před pečením propíchat, takže jsou kapánek nadýchané, ale to bych již nebyl já. Záviny jsem potíral žloutkem, ale správně se mají potřít rozšlehaným bílkem s trochiu vody podobně jako se kdysi potíraly známé Wendlerovy bratislavské rožky.

 

Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články